Antipasto
kreikkalainen
Χαιρετίσματα από την κουζίνα eli terveisiä keittiöstä!
Sehän oli tietysti kreikkaa, ja sitähän osaa melkein jokainen suoma- lainen, ainakin ne tärkeimmät asiat eli tervehdykset, kiitos ja ruokien ja juomien tilaukset, sillä Kreikkahan on yksi suomalaisten lomalais- ten suosikkilomakohde, ainakin ollut.
Minäkin olen joskun Rhodoksella lomaillut ja olen nähnyt siellä jopa tuttuja, tarkoitan opiskelukaveriani joka muutti aikoinaan juuri tuon- ne Rhodoksen saarelle ja meni naimisiin paikallisen miehen kanssa.
Olin katselemassa kultaista kaulaketjua, kun myyjä tuli ovelle ja sa- noi luki luki, katso sisällä, ei pakko ostaa.
Siinä sitten vaihdettiin muutama sana suomeksi ja englanniksi, tuon jutustelun aikana kävi ilmi, että liikkeessä oleva nuori nainen oli opis- kelukaverini tytär ja tämä mies oli opiskelukaverin aviopuoliso.
Kyllä maailma on pieni, minulla ei ollut aavistustakaan siitä kenen liikkeeseen astuin, ja niin siinä lopulta kävi että reilun 15 vuoden jäl- keen tapasin koulukaverini, sillä soitimme hänelle liikkeestä ja sovim- me tapaamisen seuraavalle päivälle.
Terveisiä vaan sinne Rhodokselle, kultaketju on edelleen tallella.

Mutta nyt jätetään muistelot sikseen ja keskitytään ruokaan, tarkem- min sanottuna trendikkäisiin antipastoihin, nyt kreikkalaistyyppisiin.
Sana antipasto tulee italiasta ja se tarkoittaa “ennen ateriaa” ja anti- pastona voi tarjota erilaisia pikkusuolaisia esim. salamia, kinkkua, oliiveja, juustoa tai erilaisisa täytettyjä kasviksia esim. paprikoita ja herkkusieniä.
Antipasto on merkitykseltään samantapainen kuin espanjalainen ta- pas, pintxo ja Lähi-Idän makuja esittelevät mezet, ne ovat siis pieniä annoksia, joita voi napsia ennen varsinaista ruokailua.
Tänään Antipasto, kreikkalainen
Tarvitsemme

- täytettyjä punaisia chilipaprikoita (guindillas rojas picantes)
- täytettyjä vihreitä chilipaprikoita (guindillas verdes picantes)
- täytettyjä herkkusieniä (champiñon rellenos)
- minipaahtoleipää (minitostadas)
Kaikissa noissa edellä mainituissa tuotteissa oli täytteenä kreikkalais- ta juustoa, tässä tapauksessa se oli fetajuustoa.

Minipaahtoleipiin oli lisätty sipuliaromia, joka sopi mielestäni hyvin näiden hiukan voimakkaampien makujen seuraksi.

Jos teet nämä antipastot itse, niin puhdista punaiset ja vihreät pienet chilipaprikat hyvin, poista siemenet ja sisäpuolella oleva valkoinen osa, älä kuitenkaan riko paprikoita.

Täytteeksi voit valita fetajuuston tai jonkin muun kreikkalaisen juus- ton, joita varmasti löytyy hyvin varustelluista ruokakaupoista.
Herkkusieniä on nykyisin tarjolla vaaleita ja tummia, sanovat että ne tummat maistuvat paremmilta, mene ja tiedä kun en ole moisiin itse koskaan törmännyt.
Myös nämä herkkusienet voi täyttää fetajuustolla tai jollain muulla vastaavalla, vaikkapa halloumilla joka tosin on kotoisin Kyprokselta.
Jotta tämä kreikkalainen teema säilyisi loppuun saakka, niin täytyy myös oliivien olla kreikkalaisia eli sieltä kaupan oliivihyllystä tarkka- silmäinen löytää heti suuret, ruskeasävyiset kalamata oliivit, jotka ovat hyvin kuuluisia ja arvokkaita sekä maukkaita.

Ne ovat siis väriltään tummia, ja se johtuu siitä, että ne kerätään puis- ta vasta kypsymisen jälkeen.
Kalamata oliiveja voi käyttää niin leivonnassa, salaateissa sekä muus- sa ruoanlaitossa tai nauttia ihan sellaisenaan ja siemailla välillä hyvää viiniä.
Noista on siis kreikkalainen antipasto tehty, mutta mikään ei estä te- kemästä vaikka friteerattuja munakoisolastuja tai muuta sellaista.
Jos haluat tehdä ns. sekalaisen seurakunnan, niin ota silloin makuja eri maista esim. Italiasta salamia, Espanjasta mancehgo-juustoa, Kreikasta kalamata oliiveja, Lähi-Idästä hummusta.
Lisäksi tietysti joko minipaahtoleipiä tai grissini leipätikkuja.
Nuo pienet chilipaprikat, vaikka ovat varmaankin monen mielestä mietoja, niin minun makuuni ne olivat aika voimakkaita ja niistä jäi ns. jälkipoltto suuhun.
Mitä voimakkaamman makuisia chilejä käytät, sitä enemmän vatsasi joutuu kestämään ja tutkimusten mukaan, joita on olemassa useita, niin toisessa sanotaan että chili voi estää syöpää ja toinen tutkimus taas sanoo että se voi aiheuttaa syöpää.

Mutta varmaa on kuitenkin se, että kaikki me täältä ajastaan lähdem- me, syömme chiliä tai emme, mutta tuon polttavan tunteen kanssa ei kannata leikkiä, sillä kaikki eivät kestä yhtä hyvin chilin makua kuin ehkä sinä rautavatsaisena kestät.
Maltti on valttia myös maustamisessa ja kannattaa aina ottaa huomi- oon kaikki ruokailijat eikä vaan ajatella sitä omaa suuta, näin ruokai- luhetkestä tulee onnistunut.
Takaisin näihin juuri esiteltyihin antipastoihin.
Vaikka maut olivat voimakkaita, niin kyllä niitä voi aina välillä napos- tella ja jos jotain näistä jää syömättä, niin ne säilyvät ihan hyvin muu- taman päivän jääkaapissa omassa säilytysliemessään eli öljyssä ja niitä voi sitten lisäillä arkisten aterioiden lisukkeeksi antamaan pot- kua ja väriä.
Näin oli antipastot tällä kertaa, katsotaan mitä tulevaisuus tuo tulles- saan.
Jos innostuit näistä pikkusuolaisista, niin tutustu tapastarjottimeen, cocktailpaloihin ja makkara-liha-tapakseen sekä yksinkertaisiin, mut- ta maistuviin venäläisiin alkupaloihin.
Lisää erilaisia pikkkuherkkuja löydät tapas-osiosta.
Herkuttelemisiin
-Carlos-
|