Minikiivi
Baby kiwi
Heipä hei kaikki hedelmien ystävät!

Aina välillä kauppojen hedelmähyllyissä vilahtelee kaikenlaisia hedel- miä ja marjoja, kaikkia ei edes ehdi maistaa.
Pitää muistaa yksi asia niin hedelmien kuin marjojen syömisessä, vaik- ka ne ovatkin terveellisiä, niin ne sisältävät sokeria.
Sokerihan on taas hiilihydraattia joka suurina määrinä lihottaa, eli ihan pelkillä hedelmillä ei laihdu.
Toinen asia mitä sokeri aiheuttaa on se, että se piristää ja varsinkin illalla ennen nukkumaan menoa kannattaa välttää kaikkea sokerisen syöntiä.

Se sokerista, mennään asiaa eli tämän kertaiseen hedelmään vai pitäi- siköhän sanoa marjaan.
Huomasin kaupassa jotain aivan uutta ja outoa, tietenkin sitä rasiaa piti tutkia tarkemmin ja ostaa sellainen jotta pääsee myös maistele- maan.
Tänään Minikiivi eli japaninlaikkuköynnös Baby kiwi

Nimi johtaa hiukan harhaan, sillä japaninlaikkuköynnoksen lehdissä ei ole lainkaan laikkuja, ehkä on olemassa poikkeuksia, mutta on tot- ta, että sen marjat muistuttavat maultaan kiiviä eli sitä karvapintaista hedelmää.
Siksipä tuosta makeasta marjasta käytetään kansainvälisesti nimeä baby kiwi.
En ollut moisia minikiivejä koskaan aiemmin nähnyt ja heti kotiin pääs- tyäni aloin niitä maistelemaan, tosin ensin tyhjensin ruokakassit niille kuuluville paikoille.

Ensimmäinen mielikuva joka tuli marjan ulkomuodosta mieleen, oli karviainen, eikä ihme sillä siitä käytetään myös nimitystä siperiankar- vianen.
Maku yllätti minut, se oli raikas, hiukan makean ja kirpeän sekoitus, niin ja olihan se myös mehukas.

Marjan sisällä on pieniä siemeniä kuten kiivissä ja ne tuntuivat aivan samanlaisilta pureskeltaessa kuin kiivinsiemenet.
Tämä marja on lähtöisin kaukomailta, kuten niin monet muutkin hedel- mät ja marjat.
Mistähän se johtuu, että Japani ja Kiina sekä ympäristön maat ovat olleet aikoinaan oikeita hedelmien aarreaittoja ja toki ovat edelleen- kin.
Osa hedelmistähän on kulkeutunut Eurooppaan ja Amerikan mantereil- le löytöretkeilijöiden mukana.

Japaninlaikkuköynnös kasvaa luonnossa mm. Japanissa, Kiinassa, Koreassa ja Venäjän Siperian kaakkoisosissa.
Kaupallisessa tarkoituksessa sitä kasvatetaan myös USA:ssa ja Uu- dessa Seelannissa.
Marja on herkkä kolhiintumaan ja siksi ne poimitaan käsin.
Näitä marjoja voi käyttää myös jogurtissa eli valmistaa kiwijogurttia, ja näin saa herkullisen ja vitamiinipitoisen aamupalan.
Kooltaan marjat ovat kutakuinkin viinirypäleen kokoisia, ne syödään kuorineen ja niitä voi käyttää salaateissa, leivonnassa ja tietenkin syödä ihan sellaisenaan.
Vitamiineja tässä marjassa on vaikka muille jakaa, on A- ja C-vitamii- nia, kalsiumia ja rautaa, oikea vitamiinipommi pienoiskoossa.
Marjojen saatavuus on hyvin kausiluontoista, niitä on myynnissä yleen- sä helmi- ja maaliskuussa sekä syys- ja marraskuussa.
Jos innostustut itse kasvattamaan japaninlaikkuköynnöstä eli tätä minikiivejä tuottavaa köynnöskasvia, niin hanki niitä pari kappaletta, sillä tämä köynnös on ns. kaksikotinen eli se tarvii emi- ja hedekasvin tuottaakseen satoa.
Talvihoidosta Suomen oloissa on hiukan ristiriitaista tietoa, sillä toi- saalla sanotaan että köynnös kasvaa vain eteläisimmässä Suomessa ja toisaalla kerrotaan että se voi kasvaa myös pohjois-Suomessa, to- sin pensasmaisena ja marjojen saaminen joka vuosi on kyseenalaista.
Mutta kannattaa kokeilla miten köynnös kasvaisi sinun kotipuutarhas- sasi, sehän selviää kokeilemalla.

Itse vielä toistaiseksi ostan minikiivit kaupasta, mutta eihän sitä kos- kaan tiedä jos vaikka alkaisin niitä itsekkin kasvattamaan.
Käyskentele silmät avoimena kauppojen hedelmä- ja marjaosastoilla, voit bongata kaikkea uutta ja kivaa.
Lisää eksoottisia hedelmiä pitanga ja azofaifo, chirimoya eli annoona, kumkvatti ja parvekkeellani kasvavat limequat, calamondin ja hiukan luumua muistuttava carissa macrocarpa.
Älä unohda tuosta listasta lohikäärmehedelmää, jonka nimi saa jo ai- kaan hurjia keskusteluja.
Lisää eksotiikkaa löydät käyttämällä sivuillani olevaa Googlen täsmä- hakua sanalla eksootinen hedelmä.
Hedelmistä ja marjoista vitamiinit, mutta muista kohtuus kaikessa, myös vitamiineissa.
Eksoottisin terveisin
-Carlos-
|