Kiwano eli kivakurkku
Heipä hei herkuttelijat!
Nykyisin kauppojen hevi-osastoilla voi törmätä vaikka minkä näköisiin luonnon tuotteisiin.
Hedelmät ovat karvaisia, ryppysiä, niiden pinta voi näyttää suomuisel- ta, sileältä ja kaikelta maan ja taivaan väliltä.

Minä törmäsin tässä taannoin hedelmään, joka muistutti enemmän koiran purulelua kuin hedelmää.
Pyörittelin hedelmää käsissäni ja ihmettelin mikä se mahtaa olla.
Tuosta tulikin mieleeni, että käytäthän muovihanskoja hevi-tiskillä kun valitset hedelmiä ja vihanneksia, sillä niiden pinnasta voi tarttua kä- siisi vaikka jokin bakteeri ja vasta vuoroisesti sinusta voi jokin pöpö pompata hedelmiin ja vihanneksiin.
Espanjassa kaikkien kauppojen hevi-osastoilla ja paistopisteissä on muovihanskoja, joita kannattaa käyttää hygienisistä syistä, eikä se tarkoita että Espanja olisi jotenkin epähygieninen maa.

Mutta takaisin tuohon piikikkääseen hedelmään, jonka nimen sain kau- passa selville ja kiitos nykyisille älypuhelimille, pystyin lukemaan tuos- ta hedelmästä jotain jo kaupassa.
En kuitenkaan postannut kuvaa hedelmästä someen, sillä minä en har- rasta somea, se on mielestäni pikkulasten puuhailua.
Kerron tuosta koiranpurulelua muistuttavasta hedelmästä nyt, eli juttu alkakoon.
Tänään Kiwano eli kivakurkku
Muita nimiä ovat mm. hyytelömeloni, sarvimeloni eli nimissä kyllä löy- tyy.
Raakana hedelmän pinta on vihreä, mutta kypsyessään se muuttaa vä- riään oranssinkeltaiseen, mutta sisuksen väri pysyy edelleen kirkkaan vihreänä.

Hedelmä halkaistaan pituussunnassa ja sen halkaistu sisältö näyttää kuin sinulla olisi kädessäsi halkaistu tuorekurkku, jolla on valtava sie- menkaukalo vai millä nimellä sitä nyt kutsutaankaan.
Näyttää siltä, että nämä syötävät siemenet ikään kuin ovat hyytelön sisällä, itse asiassa ensimmäinen asia joka tuosta näystä tuli mielee- ni oli sammakonkutu, saman tapainen hedelmäliha on myös toisessa eksoottisessa hedelmässä eli passionhedelmässä.

Siitä huolimatta survaisin uteliaana lusikan hedelmän uumeniin ja mais- toin tuota vihreää hyytelömäistä hedelmälihaa, joka oli täynnä sieme- niä.
Maultaan tuo hedelmäliha on aika neutraalia, hiukan siinä on vivahtei- ta tuorekurkusta, sillä sillehän kyseinen hedelmä on sukua.
Vaikka hedelmä on sukua myös melonille, niin sen makua en huoman- nut juuri lainkaan.
Hedelmä on kotoisin Afrikan trooppisista osista, mutta tutummaksi se on tullut Uuden Seelannin hedelmänä, josta sitä tuodaan Suomeen Is- raelin lisäksi.
Espanjassakin kasvatetaan tätä piikikästä hedelmää Almuñecarin alu- eella, joka sijaitsee noin 70 km päässä Malagasta itään.
Koska hedelmän maku on neutraali, niin sitä voi korostaa ripottelemal- la sen pinnalle sokeria.

Siinä mielessä kätevä hedelmä, että tarjoiluastia on samassa, sillä he delmälihan voi kaapia suoraan kuoresta ja käyttää sitä siis tarjoiluas- tiana.
Yleensä hedelmä syödään huoneenlämpöisenä, mutta toki jos haluaa, niin sen voi jäähdyttää myös jääkaapissa.
100 g kivakurkkua sisältää mm.
- 43 kcal
- 1,3 g rasvoja
- 8 g hiilihydraattia
- 1,8 g proteiinia
- 3 g ravintokuituja
- vesipitoisuus on liki 90%
Käyttötarkoituksia on monia, sen voi syödä sellaisenaan tai puristaa hyytelömäisen hedelmälihan siivilän läpi ja käyttää liemen juomien pohjana.
Hedelmäliha sopii käytettäväksi myös salaateissa ja jäätelön kastik- keena.
Carambolan eli tähtihedelmän tavoin kiwanoa ei kannata käyttää läm- pimien ruokien kanssa, sillä sen maku muuttuu kuulema olennaisesti, ja ilmeisesti siis huonompaan suuntaan.
Kuten jo aiemmin mainitsin, niin kiwano eli kivakurkku on sukua kotoi- salle kurkulle ja näin ollen sekin kasvaa köynnöskasvina ja se voi kas- vaa jopa 1,5 metrin mittaiseksi eli ihan pienessä tilassa se ei kasva.

Eli jos törmäät tähän hedemään kaupassa, joka muistuttaa pallokalaa, niin tutustu ihmeessä.
Kannattaa kokeilla myös annoonaa eli chirimoyaa, kumkvattia sekä tie- tysti niitä perinteisiä omenoita, persikoita ja appelsiinejä sekä todella eksoottistalohikäärmehedemää.
Näihin varsin hyytelömäsiin tunnelmiin päätän tällä kertaa.
Nähdään taas, vaikka hevi-osastolla
-Carlos-
|