Grafologi Leena Toivonen
Moni mieltää grafologian johonkin mystiseen tieteeseen, mutta sitä se ei kuitenkaan ole.
Mitä grafologia on ja mitä grafologi tutkii, selviää tästä jutusta.

Haastateltavana on grafologi Leena Toivonen, Malagasta.
Leena on tuttu kasvo monelle Espanjan Aurinkorannikolla, sillä hänel- lä on oma asioidenhoitotoimisto jo lähes 20 vuotta, mutta kokemusta tuolta alalta löytyy yli 25 vuotta.
Minua on aina kiinnostanut se mitä kaikkea grafologi tutkii ja mitä hän näkee ihmisen persoonasta käsialanäytteen avulla, joten olin antanut Leenalle etukäteen pari käsialanäytettä hänen tutkittavaksi, hän ei tiennyt kuka tekstit oli kirjoittanut eli nyt testataan hänen taidot.
Mutta aluksi kuitenkin hiukan grafologiasta yleensä ja siitä kuinka Leena kiinnostui juuri tästä aiheesta.
Kuinka tulit alunperin kiinnostuneeksi grafologiasta?
"Olen ollut aina kiinnostunut käsi-alasta, jo nuorena katselin niitä ja mietin miten ne ovat kaikilla erilaisia, ja onko niillä mitään merkitys- tä elämässä ja mitä ne merkitsevät ihmisen elämässä.
Nyt isona iski kärpänen, että täytyy alkaa opiskelemaan jotain. Minul- ta meni puolitoista vuotta kun sain ahaa-elämyksen etsiessäni netis- tä kursseja eri aloilta. Otin samantien yhteyttä kurssikeskukseen ja ilmoittauduin."
Millaisia kouluja tätä alaa varten on käytävä ja kuinka kauan sellainen kestää?
"Kouluja ja kursseja on joka lähtöön, 180 tunnista useampaan vuoteen kestäviä. Itse opiskelin yhteensä 3,5 vuotta sekä grafologiaa että vää- rennysalaa, sen lisäksi opiskelin 1,5 vuotta kriminologiaa täydennyk- seksi."
Missä asioissa grafologiaa voidaan hyödyntää ja miten?
"Grafologiaa voi käyttää rikostutkimukseen, sairauksien toteamiseen, itsetutkiskeluun, jos tahdot tietää itsestäsi enemmän, grafologia on siihen oiva apu.
Sitä käyttetään mm. työntekijöiden värväämiseen ja monet yritykset käyttävät grafologiaa myös tulehtuneissa ihmissuhteissa työpaikalla, työryhmien kokoamiseen jotta se olisi toimiva ja koostuisi yhteistyö- hön kykenevistä ihmisistä.
Avioparit ja rakastuneet teettävät yhteensopivaisuus tutkimuksia. Grafologiaa käytetään myös väärennösten toteamiseen. Se kertoo paljon ihmisen sisimmästä olemuksesta, sekä mielentilas- ta."
Millaisia välineitä tutkimuksissa tarvitaan?
"Tietokone, esim. photpshop-ohjelma tai vastaava, suurennuslasi, vii- vottimia, kyniä ja joitakin erikoismittalaitteita valoineen jotka myös suurentavat tekstin."
Mihin tarkoituksiin sinä olet tehnyt tutkimuksia?
"Olen tehnyt tutkimuksia sekä Suomeen että Espanjaan. Yleisin syy on että epäillään allekirjoituksen aitoutta/ kirjoittajaa. Toinen ylei- nen syy on uhkauskirjeet."
Kauanko käsialanäytteen tutkiminen kestää?
"Se riippuu työstä, ja paljonko on tutkimusmateriaalia.
Mutta joskus työstän viikkojakin jotain työtä, siksi että ajan kanssa sitä tutkimalla aina huomaa ja löytää uusia piirteita vertailussa. Aikaa tunneissa on mahdoton sanoa, jokainen työ on uniikki."
Kuinka yleistä on käyttää grafologiaa rikostentutkinnassa?
"Espanjassa se on yleistä, sitä käytetään melkein kaikissa väärennys epäilyissä sekä esim. uhkauskirjeiden tutkintaan.
Nyt täytyy kuitenkin todeta, että espanjassa väärennysalantutkijan tulee olla myös suorittanut tuo väärennysalankoulu tai -kurssi (cali- grafica y documentoscopia) joka kestää 1,5 vuotta.
Koulu on erittäin vaativa, ja tulee myös kuulua grafologi-liittoon, että voi tehdä virallisella taholla tutkimuksia."
Mikä grafologiassa on mielenkiintoisinta?
"Itse tutkimustyö. Se on kyllä hidasta, ja vaativaa, mutta kun sieltä alkaa hahmottua tietoa, se antaa intoa jatkaa työtä."
Millaisena käsialanäytteet tulisi toimittaa grafologin tutkittavaksi?
"Mieluiten alkuperäisenä ja tarpeeksi materiaalia, mistä tutkia eri asi- oita.
Monasti tutkimus tehdään kopioista ja silloin jää pois tärkeää tietoa, joka koskee kynän painallusta ja voimakkuutta paperiin, joka on yksi tärkeä tekijä grafologisessa tutkimuksessa."
Millaiset ihmiset käsialatutkimuksia tilaavat?
"Kaikenlaiset, jotka osaavat arvostaa grafologiaa. Espanjassa se on hyväksytty ja arvostettu ammatti, mutta Suomessa se on vielä harras- telijapohjalla, ja sen vuoksi se ei ole saanut vielä suurta kannatusta.
Mutta esim. oikeudessa kelpaa todistusaineistona, tosin grafologin usein tulee mennä oikeuteen todistamaan henkilökohtaisesti, vahvis- taa ja perustella tutkimuksensa tulos."
Näkeekö käsialanäytteestä sen että onko kirjoittaja nainen vai mies?
"Sitä on vaikea sanoa, yleensä ei voi eikä kannata koska se jää usein arvailuksi."
Toimit myös ulkopuolisena avustajana Espanjan oikeuslaitoksella, oletko tehnyt muualle vastaavia töitä?
"Kyllä, Suomeenkin on muutama työ mennyt."
Millaisiin tutkimuksiin olet tuossa avustajan toimessa törmännyt?
"Suurin osa on asiakirja väärennöksiä, sopimuksia jne."
Palataan nyt noihin antamiini näytteisiin.
Leena kertoi mitä hän oli näytteistä löytänyt, ne pitivät paikkansa mi- nun kohdalla ja sain myös paljon uutta tietoa itsestäni.
Tuntui oudolta että joku pystyi kertomaan muutaman rivin perusteella tuollaisia asioita kirjoittajasta.
Artikkelissa on käytetty muutamaa termiä, joiden suomentaminen lie- nee paikallaan.
Grafologi, käsialatutkija
Kriminologi, rikostutkija
Kalligrafi, käsiala- ja väärennösasiantuntija
Jos olet kiinnostunut grafologiasta noin yleensä niin voit kysyä Lee- nalta ko. aiheesta, tai jos olet kiinnostunut teettämään käsialatutki- muksen niin sen voit tilata Leenalta.
Onko mieltäsi askarruttanut jonkin allekirjoituksen aitous esim. jos- sain kauppakirjassa, perunkirjassa tai vastaavassa?
Apu löytyy grafologiasta.
Lisää aiheesta löytyy myös Leenan grafology nettisivuilta ja sieltä löy- tyvät myös hänen yhteystiedot.
Kiitos Leena haastattelusta.
Niño 1/2014
|